Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 tévhit a kutyákról

2012.01.28

 

 

Egy kutya év 7 emberi évnek felel meg?
A közhiedelemmel ellentétben nincs pontos egyenlet, amellyel meghatározhatjuk pontosan a kutya kora milyen emberi életkornak felel meg. Ez ugyanis kutyánként és fajonként is különbözik. 
Egy általános megközelítő szabály azonban a következő: 
A kutya első éve az ember első 16 évének felel meg. 2 éves kor a 24 emberi évvel egyenértékű. A 3 éves kutya 30 éves embernek felel meg. Ez után minden év után 5 emberi évet adunk ehhez a számhoz.
 
 
A kutyák színvakok?
Ez nem teljesen igaz. A kutyák látják a színeket, de nem tudják például megmondani a sárga, zöld vagy piros közti különbséget, de a kék és szürke közti különbséget érzékelik. 

Sőt, a szürke, kék és lila árnyalatok közti különbségeket sokkal jobban látják, mint az emberek.
 
  A kutya tekintetén látszik, hogy bánja tettét?
A kutya egyszerűen csak a gazdi testbeszédére és érzelmeire reagál. Ha dühöt lát, megalázkodik, ha kiabálást, behúzódik. A kutya tudja, hogy te ideges vagy, és az egyetlen dolog amit tehet, hogy megpróbál kiengesztelni. Ezért guggol, néz bűnbánóan, kúszik, nyalogatja a kezed. 

Ezt a legtöbben úgy értelmezik, hogy a kutya tudja, hogy bűnös. A kiabálás, sikoly, büntető magatartás soha nem válik be egy kutyánál, ezzel csak félelmet keltünk benne és megbízhatatlannak fog tartani. Próbáljuk inkább megérteni a kutya helyzetét és az okon változtatni.
 
 
A kutyák szívesebben vannak kint egész nap szabadon, mint bezárva?
Téves állítás. A kutyák ugyanis erősen "laktér-orientáltak". Kint akkor szeretnek lenni, ha van társaságuk, ha a gazdi is velük van, egyébként a belső teret kedveli. 

De mi legyen, ha a gazdi elmegy otthonról?
 Kiderült, hogy sok kutya jobban viselkedik, ha bezárva marad, mint ha ki lenne engedve az udvarra. 

Miért van így? Mert otthon a kutyák jobban érzik a gazdik szagát, közelebb érzik őket, ezért nyugodtabbak. Egyes kutyák azonban vitathatatlanul jobban érzik magukat kinn, különösen igaz ez a házőrzőkre, hisz bentről képtelenek "megvédeni" területüket. 

Egy tökéletes megoldás, ha a kutyának van lehetősége korlátozottan bemenni a belső térre (beengedhetjük a teraszra, garázsba ) vagy az udvarra is.
 
 
A kutyák néha őrült dolgokat művelnek…
Ne feledjük, hogy a kutyák számára viselkedésük teljesen normális. Ha felássák a kertet, nem értik miért haragos a gazdi, vagy ha megtépik a szomszéd tyúkját nem éreznek lelkiismeret furdalást. Ahhoz, hogy a kutyák megértsék mit akarunk tőlük, és mi az amit nem szabad, meg kell értenünk mi az oka viselkedésüknek és ezt próbáljuk megszüntetni. 

Gyakran csalódottságból, magányból fakad "bolondnak" vélt magatartásuk. A megfelelő foglalkozással, idomítással, mozgással általában sikerül elhagyniuk rossz szokásaikat. A lényeg, hogy a kutyának figyelemre van szüksége.

 
 
 
A kutyának meg kell mutatni ki a főnök?
Bizonyos mértékig igaz, de rendszerint rosszul értelmezik ezt az emberek. A főnök nem az ordibáló, büntető embert jelenti. A jó főnök határozott, megbízható és könnyen értésére tudja adni a kutyának, mit szeretne. 
A kutyáknak szükségük van "vezetőre", és ha nem kapják meg, akkor könnyen eluralkodhatnak az egész család felett. Ezért fontos éreztetni vele a határokat, de az agresszió elkerülésével.
 
 

A kutyák csak akkor csóválják a farkukat, ha barátságosak?
Ez igaz, de nem kizárólag. Az agresszív kutyák is gyakran csóválják farkukat nyugtalanságukban. Ha lassan csóválja a farkát, akkor az tipikus ugatás vagy támadás előtti jel.
 
 
Csak a hím kutyák emelik fel a lábukat vizelés közben?
Ez is egy gyakran emlegetett tévhit. A nőstény kutyák, különösen a domináns nősténye is felemelhetik lábukat és megjelölhetik területüket. Ez az ivartalanított kutyákra is jellemző.
  

A kutyák akkor betegek, amikor meleg az orruk
A kutyák testhőmérsékletének megállapításának legjobb módja egy hőmérő használata. A normál kutya hőmérséklete 38-39 C. 

Annak a régi mondásnak, hogy ha hideg és nedves az orra a kutyának, akkor semmi baja, ne dőlj be! Az orr nem egy megbízható lázjelző...
 
 
A kutya akkor eszik füvet, ha rossz az emésztése?
A kutyák vadon élő társai a farkasok és rókák is esznek füvet és különböző bogyókat. A tudósok szerint a fű része a normál étrendjüknek és kis mennyiségben normális a fogyasztása.
 

eredeti forrás: bien.hu
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu