Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vedlés

2012.07.13

 A vedlés

A vedlés az a biológiai folyamat, amely során a kutya a környezeti, természeti változásokhoz alkalmazkodva a teljes szőrzetét lecseréli. A kutya évente kétszer vedlik. Télire hosszabb, sűrűbb és lágyabb szőrzetet növeszt, amely kevésbé vezeti a hőt, mint a nyári bundája. Amikor a szőrtakaró megöregszik, megérik, kihull. A vedlés során a kutya szervezetének megnövekszik a tápanyagigénye, ezért bőségesebb tápanyagtartalmú ételek fogyasztására van szüksége. A tudatosabb táplálás mellett azonban az állat a vedlési időszakban figyelmesebb gondozásra is szorul.


                                                         A vedlés típusai

A kutyák élete során háromféle vedlés figyelhető meg:
-az életkorral járó vedlés,
-az időszakos vedlés
-és az állandó vedlés.


Az életkorral járó vedlés a kölykök növekedésével kapcsolatos. Legyen bármilyen kutyafajta, a kölykök szinte pelyhes, puha, rövid szőrrel születnek. Ekkor a szőrzetük még finomabb szálú és vékonyabb, mint idősebb korban. Aztán ahogy nőnek, a hosszú szőrűek fokozatosan megnövesztik a bundájukat, de a rövid szőrűek is változnak, lesimul a szőrzetük. Előfordul, hogy a kölyökszőrzet színe is megváltozik felnőtt korra, például az afgán agarak esetében a kölyökszőrzet fekete, míg később arannyá, szőkévé válhat, de fekete is maradhat. 

 


Az időszakos váltás az időjárásváltozáshoz kapcsolódik tavasszal és ősszel. Tavasszal a téli dús és sűrű szőrzet törékennyé válik, fénytelen lesz és kiritkul a fedőszőr. Õsszel a vedlés nem olyan intenzív, azonban hosszabb ideig tart, mint a tavaszi. Ekkor hosszabb és sűrűbb bunda növekszik, amely pehelyszálban gazdag. 

A harmadik vedléstípus a szüntelen vedlés, amely azt jelenti, hogy egész évben váltódik a szőr. Ez a vedléstípus leginkább a lakásban tartott kutyákra jellemző, hiszen az ő szőrük már nincs kitéve a természeti változásoknak, hőmérsékletingadozásoknak. A folyamat kizárólag a szőrhagymák érésének és elhalásának időpontjától függ. Ezeknek a kutyáknak nincs szükségük időszakos váltásra, mert szőrzetük alkalmazkodik az új körülményekhez: meggyengül a pehelyszál, illetve rövidülnek és vékonyodnak a fedőszőrök. Amennyiben a kutyát gyakran nyírják, trimmelik, kezelik, vagy fajtabeli adottságából kifolyólag a szőrzete finom és rövid, nehezen észlelhető a szőrzetváltás. Sokszor hallani, hogy vannak olyan kutyák, amelyek az év során egyszer sem vedlenek. Nagy valószínűséggel az ilyet ígérő tenyésztőknél is csupán a szőrzet alaposabb ápolásáról van szó, alaposabb megfigyeléssel észlelhető a vedlés.                                              
         Kopaszság

De mi a helyzet a kopasz kutyákkal? A szőrhullás lehet különféle betegségek kísérő tünete vagy öröklött tulajdonság. Milyen betegség okozhat ilyen tüneteket? Legjellemzőbb a hormonális betegségek esetében, de szőrhullás előfordulhat szopornyicában, cukorbetegségben szenvedő kutyusoknál, nemi szervbéli panaszok esetén vagy mérgezéskor is. Különösen a tallium, amely a patkányméreg alapanyaga veszélyes a szőrzetre nézve, ugyanis akár teljes kopaszságot is okozhat, ha a szervezetbe kerül. A kopasz kutya nem pusztul el, felépülésekor a szőr újra kinő. Öröklött szőrhullás a meztelen kutyáknál fordul elő, de okozhatja szoros rokontenyésztés is, leginkább a kis termetű kutyák esetében.

 

eredeti forrás:akutya.hu
jelenlegi forrás:
www.beagle-club.eoldal.hu