Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezért figyelj most a kutyádra!

2013.03.03

 A közeledő tavasszal elindult a párzási időszak is. Mire ügyeljünk, hogy ne szülessenek olyan kiskutyák, akiknek talán gazdájuk sem lesz?

 

 

Már javában tart a párzási időszak a kutyáknál, ezért mostanában a gazdiknak jobban oda kell figyelniük a kutyáikra, figyelmeztet az Orfeusz Állatvédő Egyesület. Elég, ha megnézzük egy-egy menhely oldalán, mennyi nehéz sorsú kutya vár gazdira, és máris átérzi az ember, mennyire fontos megakadályozni, hogy még több árvaságra ítélt kiskutya szülessen. Emellett nem ritka, hogy a kutyák kiássák magukat a kerítés alatt, elszöknek, és rossz esetben vissza sem találnak a gazdájukhoz.

Tumblr_lxx98xpnvv1qkf588o1_500_large

Fontos az ivartalanítás


Ha a tenyésztés nem szerepel a terveink között, akkor legjobb, ha 
ivartalanítjuk a kedvencünket. Ez állatorvostól függően három-nyolcezer forintjába kerülhet a kankutyák gazdáinak, a szukák gazdái ennek a kétszeresét fizethetik. 

A párzási időszak tél végén kezdődik, január utolsó hetétől egészen május elejéig nyúlik, és minden állatnál két-három hétig tart. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek. Ebben az időszakban arra kell figyelnie a szuka kutyák tulajdonosainak, hogy ne engedjék őket oda más nemű állatokhoz. 

 

A kerítés sem véd


Sokan nem tudják, hogy kerítésen keresztül is megeshet a baj, de előfordulhat az is, hogy az alatt történik meg a dolog, amíg a gazda bemegy a boltba, és a kutyát kinn hagyja pórázon. Érdemes pórázon sétáltatni, és olyan helyen, ahol nincsenek más kutyák. Egy tüzelő szobakutya szagát több kilométerről is kiszagolják a kanok, és egy felfokozott idegállapotban lévő kutya kitépheti a pórázt a gazdája kezéből. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület több éve szorgalmazza a felelős állattartás előrébb mozdításához szükséges szabályok kialakítását. Állatot jelenleg mindenki szabadon tarthat. Némi szabálymódosítással sikeres lehetne például a lakosság állattartói körében az állattartói jogosítvány bevezetése.

 Tumblr_m987nbrbrx1qi23vmo1_500_large

Eredeti forrás: www.nlcafe.hu
jelenlegi forrás:
www.beagle-club.eoldal.hu