Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya lakásba?

2012.09.08

 

 Vajon négylábú kedvenceink élhetnek velünk a lakásban, vagy tán jobb nekik a kert? Íme néhány ok, miért ne vessük meg azokat, akik kutyájukat nem szeretnék a házon kívül tudni.

 

A társaságunk a lényeg
Bármilyen fura is sokak számára, az állatok igenis hamar hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy a négy fal között legyenek, a lényeg, hogy mi ott legyünk nekik, az a legfontosabb. Legszívesebben egész nap a társaságunkban lennének, nem érdekli őket az, ha emiatt helyileg kissé be vannak korlátozva. 

Számukra az a fő, hogy lássanak minket, tudjanak minden mozdulatunkról, és ez a kizárólag a kertben tartott kutyákról nem mondható el. Természetesen ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a kint tartott állatoknak szörnyű dolguk lenne, csak sokan sajnos egyszerűen elfeledkeznek kimenni hozzájuk egy-egy simogatásra és játékra.

 

Vidd sétálni
Az az érv, hogy a panellakó kutyás kevesebbet mozognak, a legtöbb esetbe nem igaz. Ilyenkor legyen kint akármilyen idő, egy nap háromszor minimum ki kell menni, sétálni. Ilyen túrák alkalmával a kutyus találkozik a fajtársaival, játszanak és felfedezik a világot. 


A kertben tartott állatokat sajnos nem mindig viszik el más helyre sétálni – tisztelet a kivételnek-, az udvaron kívül nem sok területet ismernek. Mivel a szagok, ingerek egyformák minden nap, így a kutya inaktívvá válhat. A lakásban tartott szőrcsomóknak viszont szigorú napirendjük van, ha törik, ha szakad, reggel, délben, este bizony menni és futkározni kell!

 

Ne hagyd sokáig magára
Egy kutya maximum 8 órát lehet egyedül a lakásban egészségügyi és lelki okokból, tehát ha munkád miatt ennél több időt kell távol töltened, akkor semmiképp se vegyél kutyát. Ez se neki, se neked nem lenne jó, mivel nem biztos, hogy örülnél neki, ha az unalmas órák terméke egy szétrágott drága cipő, vagy egy összepiszkított szőnyeg lenne. 


Ha tartod magad a nyolc órához, akkor viszont semmi akadálya a kutyavásárlásnak, de arra ügyelj, mikor elmész otthonról, mindenképp legyen friss víz a tálkájában, főleg a melegebb napokon!

 

 

Tanítsd
A kutyák szeretnek tanulni, bármennyire is titkolják! Főleg, ha a tanulást összekötöd a játékkal, akkor kifejezetten élvezik a kiképzést! Mindkettőtöknek könnyebb, ha lefektettek néhány szabályt, valamint ha megtanítod neki a főbb parancsszavakat. 


Sokkal könnyebb, ha a kutyusod póráz nélkül tudod sétáltatni, ez viszont csak akkor lehetséges, ha tökéletesen hallgat a maradj, és a gyere vissza parancsszavakra. Természetesen egy kölyök még nem mer egyedül messzire elmenni tőled, de ahogy nő és „kamaszodik”, már bátrabban fedezi fel a környezetét, ekkor viszont tudni kell őt visszahívni, nehogy bajba kerüljön!

 

Tápláld egészségesen
Elérkeztünk egy nagyon sarkalatos ponthoz, az pedig az etetés. Hogy barátunk sokáig egészséges maradjon, a megfelelő táplálás elengedhetetlen. Sajnos sok kutyatáp rossz minőségű, tele van szójával, ami csak puffaszt, viszont nem táplál. Érdemesebb a jobb minőségű ételt megvenni, igaz, kicsit drágább, viszont olcsóbb, ha nem kell különféle problémák miatt folyton az állatorvoshoz rohangálni.

Végül egy nagyon fontos tudnivaló: a csoki és a sütemények nem a kutyának valók! Nézhet a legkerekebb, legéhesebb szemekkel, ezt sose feledjük, ugyanis igaz, hogy egy falat még nem a világ vége, de ha van egy falat, ott később lesz több is…

 eredeti forrás : http://www.bien.hu/
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu