Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kutyachip: problémák és ellenörzés

2010.06.19

 

 

Kutyachip problémák és félreértések

 + ellenörzés

 

A kutyachip  az állatvédelem egyik leghasznosabb találmánya, de sokan nem tudják, hogy mit sem ér, ha nincs regisztrálva. A rizsszem méretű chipet az állatorvos ülteti be a kutya bőre alá a nyakrészen és ő tudja regisztrálni is azt az állatvédő szervezetek rendszereiben. A chip célja az állat esetleges elvesztésekor az azonosíthatóság, vagyis ha a kutyát a megtalálója orvoshoz viszi, ott  egy leolvasóval ellenőrzik, hogy van-e benne chip. Ha a kutya rendelkezik azonosítóval, az állatorvos azonnal értesíteni tudja az állat gazdáját, hiszen a gazdi adatait a chipszám segítségével le tudja kérni a rendszerből. Természetesen ezen adatokhoz csak a chipleolvasóval rendelkező állatorvosok férnek hozzá, de azt, hogy a kutya chipje regisztrálva van-e, bárki leellenőrizheti a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett rendszeren keresztül, a www.petvetdata.hu webcímen. Ha a kutyánk chipje regisztrálva van, a weboldalon a 15 számjegyű chipszámra rákeresve a rendszer kiírja a kutya nevét és fajtáját. Ha a chipszámra rákeresve nincs találat, a chip nincs regisztrálva, tehát a kutya elvesztése esetén hiába látja az állatorvos, hogy a kutyának van azonosítója, a gazdit és annak adatait nem fogja megtalálni.

Sajnos egyre több elveszett és talált beagle kutyáról kapunk bejelentést, ám a kutyák nagy részében még mindig nincs chip. Több országban kötelező már ezen azonosító használata, illetve a legtöbb ország határátkelésénél is kötelező a kutyaútlevél mellett a kutyachip is. Magyarországon Kozármisleny volt az első település, ahol kötelezővé tették a kutyachip használatát, s azóta további települések (Siklós, Villány...) is bevezették a kötelező chip használatot.Szerencsére több "happy end" -el végződő történettel találkoztunk már a kóborló beagle kutyákat illetően, akik rendelkeztek chippel, de sajnos rengeteg az olyan chipes kutyák száma, akiknek azonosítója nincs regisztrálva, vagy nincs is. Némely beagle hirdetés már évek óta fent van a Beagle Clubon, reménykedve, hogy a kutya még meglesz...A reményt azonban sosem szabad feladni! Nemrég még a hírekbe is bekerült, hogy Amerikában egy 2003-ban eltűnt beagle 5 év után került haza a chipjének köszönhetően. Az ő történetérő itt olvashatsz!

A chip beültetésével kevesebb állat kerülne be a menhelyekre, a gyepmesteri telepekre, és csökkenne az állatok altatásának száma is, az örökös helyhiány megszűnésével. A chippel rendelkező állatokat ugyanis nem kellene menhelyre vinni, megtalálásukkor a megtaláló, pontosabban az állatorvos, aki a chiphez tartozó adatokat leolvassa, nem a menhelyet fogja felkeresni, a kutya elhelyezése miatt, hanem a kutya eredeti gazdáját. A chipekkel továbbá az is kizárható, hogy a kutya megtalálója az eredeti gazdi jelentkezésének hiányában új gazdihoz adja a kutyát. Mindez csak a chip beültetést követő regisztrációval együtt lehetséges!!!

 

Ellenőrzöm, hogy a kutyám chipje regisztrálva van-e

(kattints a fenti szövegre ha ellenőrizni szeretnél)

Ha a chip nincs regisztrálva, az azt beültető állatorvost fel kell keresni és a kutyachip regisztrációt kérni. A chip a kutyából nem távolítható el, de utólag kérhető annak regisztrációja! A chip működését továbbá ajánlott évente egyszer legalább ellenőriztetni az állatorvossal!

A tenyésztők és az állatvédő szervezetek, menhelyek, stb. körében egyébként kezd elterjedni a chip használata. A Beagle Fajtamentők is a gondozásukba kerülő kutyákat kizárólag chippel ellátva adják örökbe!

forrás: www.beagle-club.eoldal.hu