Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


erdei fülesbaglyok

2011.08.22

 

A hazánkban előforduló bagolyfajok közül a leggyakoribb.
 
-Hossza: 31-37 cm
- testtömege: 220-370 g
- szárnyfesztávolsága: 86-98 cm.
Védett madár! Természetvédelmi értéke kb. 50 000 Ft
 
 
 
Előfordulása: Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg.
 
 
bemutatása: Ragadozó madár. Rágcsálókkal táplálkozik, kedvence a mezei pocok. Ezekre nyílt területeken vadászik. Szétbontott köpetei ezek koponyáival van tele. Havas teleken mindig több madarat, főleg verebeket fog. Lesőhelyről csap le az észrevett zsákmányra, de éjszaka, hallás után is vadászik. Naponta átlagosan 4-5 kisemlőst fogyaszt el.

 Október végén, novemberben kisebb-nagyobb csoportokba verődve, 8–10, de néha akár 80–100 példány is együtt tölti a napot. Nyugodtan pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön. Ha nem zavarják őket, évről évre felkeresik a helyeket. A hímek párzási időben a nappalt a fészek közelében töltik fákon vagy bokrokon, ahonnan szemmel tudják tartani a fészket is. Néha csupán embermagasságban ül, és ha úgy haladunk el mellette, hogy azt hiszi, nem vettük észre nem repül el, csak nagy szemeivel kíséri minden mozdulatunkat. A telelő csoport a tél végéig, március elejéig marad együtt, majd párokra bomlik. Horgas, éles és hegyes csőre kiváló fegyver. A lábával fogva tartott áldozatát ezzel veri agyon. A táplálék megkeresésében hallása és látása segíti.
 
 
Fészkelés: Fészket nem épít, Leggyakrabban varjak, szarkák, egerészölyvek elhagyott gallyfészkét foglalja el, de megfelelő fészek hiányában megtelepszik faodvakban is. Ritkán a földön is megpróbálkozik a fészkeléssel. Évente egyszer költ. Átlagosan 5-6 tojást rak le!
 

forrás: http://www.beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../