Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdei mókusok

2011.08.22

 

Bemutatása: testhossza 20-30 cm, farokhossza 14-25 cm, magassága 5-6,5 cm, tömege 200-500 g. Hosszú, bozontos farok és "ecset formájú" fülek jellemzik ezt a rendkívül fürge állatot

Élõhelye: a legkülönbözõbb erdõtípusok, a síkságtól egészen a hegyvidékig. Nagyobb kertekben és városi parkokban a mókus hamar barátkozik és könnyen etethetõ. Hazánkban közönséges.
 
Kinézete:Hasi oldala mindig világos; a színváltozatok elõfordulása az élõhelytõl függ. Lombos erdõkben és városi parkokban, ahol a tûlevelûek aránya kicsi, a vörösesbarna típus az uralkodó, míg a fenyõerdõkben szinte kizárólag csak feketés- vagy sötétbarna példányok találhatók. Színezetük mindig a környezetbe való beleolvadást segíti elõ.
 
 
 
Ugrás , mászás , nem gond!: A mókus nagyon ügyesen mászik. A fa törzsén csaknem ugyanolyan gyorsan és ügyesen fut felfelé és fejjel lefelé is. Nagyokat és pontosan ugrik. Kis súlya lehetővé teszi, hogy a fa koronájának külső részein és a vékony gallyakon is biztonságosan közlekedjen. Hosszú, bozontos farka ugrás közben egyensúlyozásra és kormányzásra szolgál. A legerősebben ingó ágakban is megkapaszkodik, az ugrást sosem véti el. Hosszú, éles karmainak segítségével a teljesen sima fatörzseken is hihetetlen gyorsasággal kúszik. Szívesen húzódik a települések kertjeibe, parkjaiba is.
 
Szaporodása:Évente egyszer, néhol kétszer szaporodnak. Egy fészekaljban általában 4-5 kölyök születik.
 
Érdekességek: Elsősorban reggel és késő délután aktív, a köztes időszakban pihen. Nem alszik téli álmot.A csíkos mókushoz hasonlóan többnyire magányosan él. Fákon mozog, a földre ritkán jön le. Lakhelyét szívesen rendezi be elhagyott szarka - vagy varjúfészekben, olykor saját maga építi meg egymásba szövődő vékonyabb-vastagabb gallyakból, belsejét mohával béleli. Fő táplálékát a lombos illetve tűlevelű fák magjai adják, emellett rügyeket, leveleket és gombákat, diót, mogyorót, gyümölcsöket is fogyaszt, illetve alkalomadtán fészekrablóként is jeleskedik, a fiatal madarakat, tojásokat sem veti meg. Télire is raktároz, fák odvába, maga vájta üregekbe, bokrok, kövek alá rejti a táplálékot